Neden Termal Transfer Baskı ?

27-02-2018 21:05
Neden Termal Transfer Baskı ?
Termal Transfer Baskı, barkod etiketleme çözümleri için diğer değişken görüntüleme teknolojilerine kıyasla benzersiz bir çözümdür. Termal transfer baskı, muadillerinden farklı olarak, emniyetli, dayanıklılık, çok yönlü ve yüksek çözünürlüklü çıktı sağlar. Neden "Termal Transfer Baskı" sorusuna gelince, önce diğer baskı türlerinin avantajlarını ve dezavantajını bilmek gerekir. 
 

DOT MATRIX (Nokta Vuruşlu)

Geliştirilen ilk baskı yöntemlerinden biri olan nokta vuruşlu baskı, yazma kafası üzerinde bir matriks şeklinde dizilmiş küçük iğneciklerin kâğıt ile yazıcı kafası arasında duran kaplamalı kumaş bir şeride vurması ile gerçekleşir. Normalde nokta vuruşlu yazıcılar bir veya iki sütunlu iğneler kullanır - yazdırma kafası üzerindeki nokta vurucu sayısı ne kadar yüksekse, çözünürlük o kadar yüksek olur. 

 

Avantajları 

Nokta matriks yazıcılara kolayca erişilebilir ve çok ucuzdur. En genel olarak, sürekli form şeklinde fatura/irsaliye formlarını, çekleri ve karbon kopya gerektiren diğer belgeleri yazdırmak için kullanılır. Mürekkep şeridini kağıda aktarmak için baskı kafası tarafından uygulanan basınç, bir karbon kopya yaratmaya yardımcı olduğundan, nokta vuruşlu işlem, kayıt tutmak için son derece yararlıdır. Çoklu geçiş nedeniyle, nokta vuruşlu yazıcılar için şeritler nispeten ucuzdur.

 

Dezavantajları

Birincil dezavantajları düşük baskı kalitesi, sınırlı grafik baskı kapasitesi, çok yavaş baskı hızları, gürültülü çalışma ve kimyasallara karşı direnç eksikliği sayılabilir. Özellikle barkod baskısı için tanımlanmış bir görüntü önemlidir. Nokta matriks görüntülerinin kenar tanımlaması nadiren temiz veya doğrusaldır ve barkodun bütünlüğünden büyük ölçüde ödün verir. Nokta matriksli baskının zayıf görüntü kalitesi, düşük baskı hızı ve kimyasal solventlere direnememesi ile birlikte, performansını ciddi şekilde engeller. Bununla birlikte tüm bu dezavantajlar, üreticiler için maliyeti büyük ölçüde artırabilir ciddi endişeler akla getirir.

 


INKJET

 


 

 

Barkod baskısı için temel olarak iki tür mürekkep püskürtme uygulaması vardır: doğrudan mürekkep püskürtmeli baskı uygulamaları ve etiket üzeri baskı uygulamaları. Doğrudan mürekkep püskürtmeli baskı, konserve gıdalar, sıvı içeren şişeler vb. için barkodların ve son kullanma tarihlerinin basımı için çok idealdir. Bu kullanımlar için doğrudan mürekkep püskürtmeli yazıcılar uygun bir seçimdir. Inkjet yazıcılar pahalıdır ve genellikle doğrudan montaj hattına bağlanır. Püskürtme teknolojisi standart bir ofis yazıcısı kullanarak etiketlere de barkod yazdırabilir.

Mürekkep püskürtmeli baskının seri baskı teknolojisi, kavramsal olarak nokta matriksine çok benzer (basınç ile yukarıdan aşağıya ya da yan yana damla biçiminde bir alt tabakaya uygulanan mürekkep) - ancak, mürekkep püskürtme baskısının transfer yöntemi nokta matristen önemli ölçüde farklıdır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar transfer işlemi için doğrudan basınç kullanmazlar bunun yerine, sıvı mürekkep, ultrasonik basınç ve elektrostatik bir alanın bir birleşimini kullanırlar. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar; mürekkebi, küçük, yüksek kontrollü jet akışlarına ve alt tabakaya iterek görüntüler oluştururlar. Mürekkep püskürtme görüntülerinin kalitesi mürekkep damlacıklarının boyutuna göre belirlenir - küçük damlacıklar daha temiz çizgiler üretir, büyük damlacıklar bulanık olma eğilimindedir.


 Avantajları 

Mürekkep püskürtmeli baskı teknolojisi kartonlardan kutuya, plastikten cama ve kağıda kadar geniş bir yelpazede substratlara doğrudan baskı yapmak için neredeyse tek çözümdür. Montaj hattı üzerinde, mürekkep püskürtmeli yazıcılar, çok yüksek hızlarda yazdırabilir ve saniyeler içinde büyük miktarda kod oluşturabilirler. Tüketim ürünlerinin alfa nümerik kodlamasında en verimli yöntemdir.


Dezavantajları

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar kullanıcıların daha fazla esnekliğe sahip olmasına izin verirken, düşük görüntü çözünürlüğü, sınırlı dayanıklılık ve yüksek birim fiyatı onları barkodlama amaçları için daha az çekici bir seçenek haline getiriyor. Montaj hattı mürekkep püskürtmeli baskı hizmetleri geniş bir izleyici kitlesine sahip olmakla birlikte, çok niş bir uygulamadır ve yazıcılar son derece pahalı olma eğilimindedir. Mürekkep püskürtmeli baskı daha az çözücüye dayanıklıdır ve yüksek hızlı montaj hattı baskısı için özel mürekkeplere ihtiyaç duyulmaktadır - bu da maliyetli bakım ve sık rutin bakımları için dikkat gerektirir. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların doğrudan birçok alt tabaka üzerine basılması özelliği, çok kullanışlı bir baskı teknolojisi olmasını sağlar; bununla birlikte, kalite yüksek çözünürlük ve iyi dayanıklılık gerektiren barkodlama projeleri için termal transfer baskı daha iyi bir seçimdir.

 


LAZER

 


 

 

Lazerle baskı, fotokopi çekmek gibi aldığı resmin tam bir kopyasını oluşturmak için bir ışık kaynağı kullanır. Işık kaynağı - bir lazer ışını - daha sonra bir fotoreseptöre yüklenen bir elektrostatik görüntü oluşturur; fotoreseptörden gelen elektrostatik yükler baskılı görüntüyü üretmek için toneri çeker.


Avantajları

Lazer baskı süreci, metin ve grafikler için güzel, yoğun, yüksek çözünürlüklü görüntüler üretir.


 


Dezavantajları 

Barkodlama amaçları için, lazer baskı teknolojisinin en ciddi kısıtlaması etiket taşıyıcısı sınırlamalarıdır. Lazer yazıcılar yalnızca belirli türde ve boyutta etiketlere baskı yapabilir. Kesinlikle plastik veya metal gibi herhangi bir kağıt harici yüzey üzerine yazamaz. Lazer baskı, hızlı bir baskı seçeneği de değildir ve lazer baskılar termal tranfer baskılardan çok daha az dayanıklıdır. Lazer baskı sürecinde kullanılan toner kartuşları ve drum kitleri son derece pahalıdır ve düzgün şekilde atılmıyorsa tehlikelidir. Lazer yazıcılar tarafından üretilen baskılar, mürekkep püskürtmeli yazıcılardan çok daha temizken, yüksek birim ve bakım ücretleri ile birlikte çok yönlülük, dayanıklılık ve çevre güvenliği eksikliği, tipik lazer yazıcıların lazer baskısını barkod uygulamaları için daha az etkili bir alternatif kodlama yapar.

 

 


DİREKT TERMAL

 


 

 

Doğrudan termal baskı, termal transfer baskı ile hemen hemen aynı işlemi kullanır. Direkt termal yazıcılar şerit kullanmazlar. Direkt termal baskıda, termal işlem kağıt substratın kendisinde gerçekleşir - en iyi performans için özel olarak kaplanmış kağıt (Top Termal / Lamine Termal) gerekir. Baskı kafasından üretilen ısı, esas itibarı ile iletilen görüntüyü kağıdı yakarak kaplanmış kağıdın üst tabakası ile kimyasal reaksiyona girmesine neden olur.

 

Avantajları

Doğrudan termal baskı ile üretilen etiketler; gayet net bir baskı kalitesi sunmakla beraber, direkt termal yazıcılar ucuz, kullanımı basit ve bakımı kolaydır. Barkod etiketleme için doğrudan termal baskı, özellikle hız ve çözünürlük söz konusu olduğunda, mürekkep püskürtme ve lazer teknolojisine kıyasla çok önemli bir üstünlük sağlar.

 


Dezavantajları

Doğrudan termal görüntüler, termal transfer baskılı görüntülerden daha az dayanıklıdır; ve doğrudan termal teknoloji de baskı yapılacak yüzey kısıtlamaları ile sınırlandırılmıştır. Doğrudan termal baskı ile gerekli olan termal kağıt, ışığa, ısıya ve aşınmaya karşı çok hassastır - doğrudan termal baskı uygulamaları kısa süreli etiket kullanımları ile sınırlıdır. Doğrudan termal baskıların kimyasal dayanımı yoktur ve çok kısa ömürlüdür. Direkt termal baskı için birincil kullanımlar terazi etiketleri, havaalanlarında bagaj kontrolü veya parsel dağıtımı gibi "Noktadan-Noktaya" uygulamalardır. Dayanıklı baskı ve yüzey esnekliği gerektiren barkodlama projelerine direkt termal baskı teknolojisi uygulanması tavsiye edilmez.

 


TERMAL TRANSFER

 


 

 

Termal transfer yazıcılarda, termal transfer işlemi alt tabakada değil şerit üzerinde gerçekleşir. Kurdele ve alt tabaka baskı kafasıyla temas ettiğinde, baskı kafasından gelen ısı, mürekkep şeridini (ribon) eritir ve mürekkebi doğrudan alt tabakaya aktarır. Termal transfer işleminde kullanılan mürekkep genellikle kullanılacak etiketin özelliğine göre wax, wax/resin veya resin bileşiğinden oluşur. Wax (parlak şeritler) daha ucuz ve daha az dayanıklı olup kısa vadeli projeler için daha uygundur; resin ribonlar, birinci sınıf aktarma maddeleri olup, uzun süreli, yüksek dayanıklı baskı ihtiyaçları için idealdir.

 

Avantajları

Termal transfer baskısı yoğun veya yüksek çözünürlüklü baskılar üretir ve çok çeşitli yüzeylerde kullanılabilir. Termal transfer baskısı mürekkep olarak ribon kullandığından, işlemle üretilen baskılar kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Termal transfer yazıcıları yüksek hızda çalışır ve az bakım gerektirir.

 

Dezavantajları

Termal transfer baskısının birincil dezavantajı, her bir şeridin yalnızca bir kerelik bir kullanıma sahip olmasıdır. Bununla birlikte, termal transfer şeritleri kolaylıkla atılabilir ve tartışılan diğer yazdırma teknolojilerinden çevre açısından daha güvenlidir. Termal transfer baskı, barkodlu baskı uygulamaları için endüstrinin en uygun çözümüdür. Termal transfer baskı, barkod baskısı için sektörün en iyi çözümüdür.







 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.