Kimyasal Varil Etiketi

01-12-2017 12:53
Kimyasal Varil Etiketi

Kimyasal Varil Etiketleri

 
Kimyasal varil etiketleri, sıvı halde kimyasal ürünlerin ve tehlikeli-yanıcı maddelerin sevkiyatında ve depolanmasında kullanılan yüksek dansiteli polietilen (HDPE) ve metal variller için tasarlanmış özel etiketlerdir.

Hdpe kimyasal varil etiketi
 
Kimyasal varil etiketi, dış hava koşullarına dayanıklı fiziksel yapısı sayesinde, ısıya, suya ve kimyasallara karşı dirençlidir. Ayrıca yapıştırıldığı yüzeyin düz olmaması, normal yapışkanlara göre daha agresif bir yapışkan kullanılmasını gerektirmektedir.
Metal, plastik veya fiberden yapılmış bidon, şişe ve benzeri kaplarda taşınan ve sunulan kimyasal ürünlerin uyarı ve kimlik bilgilerini tanımlamak için kullanılan bu etiketler, gerek dış ortamlara, gerekse su, yağ ve kimyasallara karşı dayanıklı olması nedeniyle, farklı kalınlıklarda ve yapışkan özelliklerindeki sentetik malzemelerden (Polietilen_PE veya Polipropilen_PP) üretilmektedir.
Bu etiketlerin bir başka özelliği de etiket yüzeyinin mat olmasından dolayı termal transfer baskıda çok iyi sonuç vermesidir. Termal transfer baskıların kalıcılığı ve kimyasallara karşı direncine göre baskı şeridi (ribon) olarak Wax/Resin yada Resin kalitede ribbon seçilmelidir. Resin ribbonlar içerdikleri reçine miktarının yüksek oluşundan ötürü alkol, benzin, yağ gibi çözücülere tam mukavemet sağlar, doğal yollarla silinmesi neredeyse imkansızdır.
 
Kimyasal varil etiketi_metal varil
 
Kimyasal varil etiketi olarak kullanılacak etiketlerin seçimi oldukça önemlidir. Güçlü ve agresif yapışkanlı her etiket bu tür uygulamalarda başarılı olmayacağı gibi barkod yazıcıların termal yazıcı kafalarına ve kauçuk merdanelerine yapışkan bulaştırabilirler. Bu tür yanlış etiket kullanımları da barkod yazıcılarınıza ciddi zararlar verebildiği gibi, yedek yazıcının olmaması durumlarında üretim prosesleri ciddi olarak etkilenir ve ürün akışını engeller. Uygun etiket, mutlaka üzerine yapışacak malzemenin özelliğine göre seçilmelidir. 
Kimyasal varil etiketi seçiminde firmamızdan ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilir, üretimini yapmakta olduğumuz etiketler için numune talep edebilirsiniz.

 
 

Kimyasal Ürün Etiketlemede Uygulanacak Kurallar

 
Etiketleme Zorunluluğu
Zararlı madde veya ürünleri ile iştigal edenler, bunların özelliklerine göre etiketlenmesinden sorumludur. Üreticiler, bu bölümde verilen etiketleme ile ilgili kurallara uymak zorundadır.
Etiketlerde Bulunması Gerekli Hususlar;
a) Üreticinin adı ve adresi,
b) Maddenin kimyasal ve ticari adı, kapalı formülü,
c) Ürünlerin, ticari adı, amaçlanan kullanım alanları ve içeriğine giren maddelerin tehlike sembolleri,
d) Özel tehlikelere karşı dikkat çekici, "çok şiddetli patlayıcı”, "şiddetli zehir” gibi ibareler, güvenlik tavsiyeleri (Ek-VII’e göre zararlı maddelere ait özel riskler (R) ve güvenlik önlemlerinin (S) ilgili olanların içinden seçilmiş) alınabilecek tedbirler hakkında özlü bilgiler, Ek-II’de verilmiş olan zararlı maddeyi tanımlayan özellikler,
e) Ek-IV’de, tek tek maddeler için verilen tehlike işaretlerinden ilgili olanlar,
f) Kimyasal tanımı ve etkin maddesinin yüzdesi,
g) Diğer katkı maddeleri ve en azından bunların grup tanımları bulundurulur.
Etiketlerde çevre ve insan sağlığı için tehlike durumları ve korunma önlemleri işaretlerle gösterilir. Ek-IV’de verilen işaretler dışında işaret kullanılamaz.
 
Uyulması Gerekli Hususlar
Madde 18 – 4.9.1988 tarih ve 19919 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre kanalizasyona veya sulara atılması yasak olan maddelerin etiketlerinde bu durum açık olarak belirtilir.
Etiketlerde, ve (…), "zehirsizdir”, "sağlığa zararsızdır”, "talimata uygun kullanılırsa zararsızdır” gibi tehlikeye karşı kayıtsızlaştırıcı ifadeler kullanılamaz.
Paketlenmiş olarak piyasaya sürülen madde veya ürünlerde etiketler, paketlere yapıştırılmış olmalıdır. Paketler ikinci bir ambalaj içine konuyorsa, etiket bu ambalajlar üzerine de yapıştırılır.
Ancak, şeffaf ikinci ambalaj kullanıldığında, içteki etiketin net olarak okunabilmesi durumunda ikinci ambalaja etiket konulması zorunlu değildir.
Özellikleri yeterince bilinmeyen maddelerin etiketleri üzerine "bu maddenin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili araştırmalar devam etmektedir” ibaresi yazılır.
Ek-VI’da verilen kanser yapıcı maddeler listesine giren madde ve ürünlerin etiketleri ve (…) üzerine, diğer bilgilerin yanı sıra "dikkat kansere neden olabilir” ibaresi yazılır.
Etiketler, piyasaya arz edilen tehlikeli kimyasallar ve tehlikeli eşya için Türkçe, ihraç edilen tehlikeli kimyasallar ve tehlikeli eşya için ihraç edilen ülkenin resmi dillerinden birinde hazırlanır.
 
Aerosol Paketlerinde Etiketleme
Madde 19 – Aerosol paketleri ve kaplarına yapıştırılan etiketlerde diğer bilgilerin yanı sıra,
a) "Kutu basınçlıdır”, "Güneş altında bırakmayınız”, "50 °C nin üzerindeki sıcaktan koruyunuz”, "Boş kutuları zorlayarak açmayınız”, "Ateşe atmayınız”, "Aleve veya akkor halindeki maddelere püskürtmeyiniz”,
b) Bileşimde yanmaya ve kolay alev almaya neden olabilecek yanıcı madde içerenler için "yanıcıdır” veya "kolay alev alır”, ibarelerinin de yazılması zorunludur.
Etiketleme Şartları
Madde 20 – Zararlı madde veya ürünlerinin etiketlerinin boyutları, ambalaj kaplarının hacimlerine göre, aşağıda verilmiştir.

a) 0,25 litreye kadar uygun görülecek büyüklükte.
 
b) 0,26 – 3,0 litre arası için en az 52 mm X 74 mm.
 
c) 3,1 – 50 litre arası için en az 74 mm X 105 mm.
 
d) 51 – 500 litre arası için en az 105 mm X 148 mm.
 
e) 500 litreden büyük olanlar için en az 148 mm X 210 mm.
 
kimyasal varil etiket örneği 1kimyasal varil etiket örneği 2kimyasal varil etiket örneği 3
 
Tehlike sembolleri, portakal sarısı zemin üzerine siyah baskı ile verilir. Her tehlike sembolü en az 1 cm2 alana sahip olup, işaretin yapılacağı yüzeyin en az onda birini kaplar. (Güncellendi)
tehlikeli kimyasal madde sembolleri
 
Belli bir tehlike sınıfı için kullanılan işaret bir başka tehlike sınıfını da içeriyorsa bu Yönetmeliğin 17.nci maddesinin (e) bendinde öngörülen tehlike içermeyen işaretlerinden bazıları eğer yer müsait değilse etiketlere konmayabilir.
Etiketler, bu Yönetmelikte belirtilen hususlar dışında, sağlık, güvenlik gibi alanlardaki yönetmeliklerin ilgili hükümleri gereği zorunlu semboller ve bilgileri de tamamlayıcı olarak bulundurur.
Etiketler, ambalajın bir veya birkaç yüzüne, ambalaj normal konumunda dururken etiketteki bilgiler okunabilecek şekilde yapıştırılır. Etiketin ambalaj yüzeyine yapıştırılması, ambalajın boyutları veya cinsi nedeniyle mümkün değilse, etiketleme ambalaja bağlı bir plaka şeklinde yapılır. Etiketin dış etkenlerden ve ambalaj içindeki maddeden etkilenerek ambalaj üzerinden çıkmaması, veya kullanılmışsa plakanın kopmaması için gerekli önlemler alınır.
Yanıcı ve kolay tutuşan maddelerin 0,25 litreyi geçmeyen ambalajlarının etiketlerinde, maddenin bu özelliği ile ilgili olarak dikkat çekici ibarelerin ve alınması gerekli önlemlerin etikete yazılması şartı aranmaz. Ancak diğer yollarla bu hususların vurgulanması zorunludur.
Uygun yapışkan içermeyen etiketler kullanıldığında, özellikle soğuk havalarda yapışkanın kristalize olup mukavemetinin düşmesi sonucu etiketlerde düşmeler görülebilir veya barkod yazıcılardaki yazıcı kafa ısısından dolayı yapışkan taşmalarına yol açıp yazıcınıza zarar verebilir. 
 
En doğru çözümü ilgili sayfamızda bulabilir ve bizimle temasa girerek numune talebinde bulunabilirsiniz.
 
Not : Kimyasal ürün etiketleme unsurlarının değişmesi sebebiyle etiket üzerinde kullanılacak uyarı işaretleri ve piktogramları hakkındaki son bilgilere Kimyasal Madde Uyarı İşaretleri konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz...
kimyasal varil etiketleme yönetmeliği

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.