Karkas Et Etiketi

12-09-2018 09:54
Karkas Et Etiketi
Son yıllarda ortaya çıkan BSE, kuş gribi, dioksin, E. coli O104:H4 gibi sorunlar ve gıda zincirindeki şeffaflık konusunda sürekli artan tüketici talepleri sonucu tarım ve gıda sektöründe izlenebilirlik giderek önem kazanan bir standart olmuştur. Et ve et ürünleri sektöründe izlenebilirlik aşamaları, eti için beslenecek hayvanın çiftliklerde kaldığı süreçle başlayıp, mezbahada kesimi, karkas parçalama üniteleri, et ürününe dönüştürülecekse işleme ve üretim prosesleri, ambalajlama, paketleme, sevkiyat, depolama, satış ve tüketicinin sofrasına gelinceye kadar uzayan bir zinciri kapsamalıdır. İzlenebilirliğin öneminin artması ve yeni teknolojilerin kullanılması ile çeşitli izlenebilirlik stratejileri ve konseptleri geliştirilmiştir. Et ve et ürünlerinin izlenebilirliğinde EAN UCC numaralama sistemi, radyo frekans tanımlama RFID etiketleri yaygın olarak tercih edilmektedir, gelişen teknoloji ile genetik biliminin imkanları da kullanılmaya başlamıştır. Yeni teknolojilerin kullanımının sisteme entegre edilmesi ile izlenebilirlik, yakın gelecekte tüketici sağlığı ve et/et ürünlerinin güvenilirliğine yönelik uygulamalar arasında yerini alacaktır.

 

İzlenebilirlik

İzlenebilirlik, her birinin kendine ait bir tanımlama numarası bulunan bitmiş bir ürüne, seriye veya üretimde kullanılan tüm materyallere ve satın almadan bitmiş ürüne kadar olan süreçteki tüm parçalara ait kayıtların tutulması sistemidir. Gıda endüstrisinde izlenebilirlik, akılda hiçbir soru bırakmayacak şekilde "Çiftlikten sofraya” diye tanımlanan bütün gıda zincirindeki tüm aşamalarda irtibatı sağlamalıdır. Et ve et ürünleri sektöründe bu aşamalar, eti için beslenecek hayvanın çiftliklerde kaldığı süreçle başlayıp, mezbahada kesimi, karkas parçalama üniteleri, et ürününe dönüştürülecekse işleme ve üretim prosesleri, ambalajlama, paketleme, sevkiyat, depolama, satış ve tüketicinin sofrasına gelinceye kadar uzayan bir zinciri kapsamalıdır.
Bu doğrultuda, et ve et ürünlerinin izlenebilirliği hayvanın doğumundan sonra doğru ve hataya yol açmayacak şekilde tanımlanması/kimliklendirilmesi ile başlar. Kimliklendirme, hayvan hareketlerinin kontrolü, hayvan sağlığı ve hayvan hastalıklarının yayılması gibi ulusal programlar açısından da yasal olarak uygulanan sistemdir.

 

Et ve et ürünlerinde uygulanabilecek izlenebilirlik sistemleri

İzlenebilirliğin öneminin artması ile üretim zincirinin değişik aşamalarında ve değişik düzeylerde kullanılabilecek çeşitli izlenebilirlik stratejileri ve konseptleri geliştirilmiştir. Bütün sistemlerin çalışma prensibi, ürünün tanımlanması, izlenmesi ve ürün ve ürün hareketleri hakkında kayıtların tutulmasına dayalıdır. Bu aşamada en kritik nokta başlangıçta ürün veya hammaddelerin mutlaka kendine özgü ve değişmesi/değiştirilmesi mümkün olmayacak numara veya kodlar taşımasıdır. Ürünün üretim aşamalarında bu numara ve kodların bir sonraki adımın sağlıklı atılması açısından büyük önemi vardır. Ayrıca, izlenebilirlik sistemi, kolay uygulanmalı, ürüne özgü kodu doğru tanımlamalı, güvenilir olmalı, standart performansla çalışmalı, ürünün tüketime kadar tüm aşamalarında tanımlama yapabilmeli, üretim/dağıtım/tüketim aşamalarında aksaklığa neden olmamalıdır. Et sektöründe belirtilen tüm bu özellikleri taşıyan bir sistemi kurmak zor olmakla beraber, üretim ve tüketim zincirinde ihtiyaca ve işlemin özelliğine göre bir veya birkaç sistemin kombinasyonu uygulanarak talepler karşılanabilir. Örneğin, çiftlikte kulak küpesi ile başlayan sistem, mezbahada elektronik etiket, parçalama ünitesinde karkasa ve paket üzerine yapışan etiketler ve pazarlama aşamasında barkod sistemi ile tamamlanarak tüm zincir izlenebilir hale getirilebilir. Et ve et ürünlerinin izlenebilirliginde günümüzde en yaygın olarak EAN UCC numaralama sistemi devreye girmektedir.

 

Ean ucc numaralama sistemi

Et ve et ürünlerinin tüketici açısından önemi ve tüketici talepleri dikkate alınarak Avrupa Birliğinde 1760/200 numaralı düzenleme ile parça etlerin hayvanların doğumundan başlayarak, yetiştirilmesi, kesimi, parçalanması ve market aşamasına kadar bilgileri içeren bir etiketleme sistemini hükme bağlamıştır. Bu etiket sistemine göre, markette satışa sunulan parça et ürünü üzerinde, fiyat ve üretim/son kullanma tarihi gibi standart etiket bilgileri yanında ürün ile hayvan kimliklendirme numarasının ilişkilendirildiği bir kod, hayvanın doğduğu ülke adı, yetiştirildiği ülke, kesildiği ülke adı ve işletme onay kodu, parçalamanın yapıldığı ülke adı ve işletme onay kodu tüketicilerin okuyabileceği şekilde etiket üzerinde belirtilmelidir. EAN UCC-128 bar kodları ile uygulanan EAN UCC sistemi ürüne özgü numaralama sistemidir, tipik, değişmez, o ürüne özgü bir numara verir ve tüm dünya üzerinde tanınmıştır. Uluslarası ticaret dahil tüm partnerler arasında sağlıklı bilgi akışını sağlar. Bu ölçekte izlenebilirliğin gereklerini yerine getirebilir niteliktedir. Bu sistemde ürün mutlaka açıkça etiketlenmelidir, ürün kodu ve sevk edileceği yer mutlaka kayıt altına alınmalıdır, kayıtlar gıda güvenilirliği açısından önemlidir. Ancak, sistem mezbaha aşamasında (EAN UCC-128 / karkas etiketi) ve market aşamasında (EAN-13 / ürün etiketi) kullanılabilmekle beraber hayvan yetiştiriciliği (çiftlik) aşamasında kullanılma olanağı yoktur.
Et ve et ürünleri sektöründe izlenebilirlik, ürüne olan güveni arttıran bir unsur olduğu gibi, kalite değerlendirilmesi, risk değerlendirmesi ve proses yönetimi alanlarında da işletmelere yardımcı bir araç olarak tanımlanmaktadır ve hayvanların tanımlanması ile başlayan izlenebilirlik sistemleri birçok ülkede zorunlu hale gelmektedir. İzlenebilirlik, tüketiciler açısından, "Çiftlikten sofraya” gıda güvenilirliğinin sağlanması konusunda birçok endişeyi gidermeye ve tüketicilerin neyi alıp neyi almama konusunda tercihlerini kolayca yapabilmelerine yardımcı olur (doğru ve güvenilir etiket bilgisi).
Kaliteli ve güvenilir et ve et ürünleri üretimini sağlamaya yönelik olarak üretim sistemi içindeki bulunan çiftçi, veteriner hekim, resmi otoriteler, mezbaha, parçalama üniteleri, üretici firmalar ve marketler gibi bütün katılımcıların birbirleri ile iletişimini güçlendirir ve birimler arasında yardımlaşmayı arttırarak tüketicinin korunmasını sağlar. Ayrıca, geri çağırılması 0 gerekli olan ürünlerde geri çağırma işlemleri ve masraflarının en aza indirilmesini sağlar; özel tarama ve araştırma çalışmaları için etkili bir araç oluşturur. Karkas Et Etiketi Karkas Etlerde kullanılacak etiketlerde en önemli özellik, ete temas edecek etiketlerin migrasyon yapmayan Gıda Temas Yönetmeliğine uygun oluyor olmasıdır. Firmamızın, özellikle sağlık konusundaki titiz davranışı, sektöründe öncü bir çok kuruluşun da tercihi olmuştur.
Karkas Etlerde kullanılacak ürün gamımız şöyledir ;
 

Karkas Et Otomasyonu

Karkas Et Otomasyonu _ Gelişen ihtiyaçlar ve yasal uygulamalar doğrultusunda, özellikle Kesimhanelerin kullanmakla zorunlu olduğu Karkas Et etiketlerinin basımı ve bir süreç içerisinde takibi konusunda artan taleplere istinaden yeni projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu amaçla, farklı ihtiyaçlar doğrultusunda tercih edilebilecek 3 farklı otomasyon paketimiz hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir, özel talepler doğrultusunda ayrıca firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Yazılım Altyapısı

Yazılım sisteminin temelini, 20 yılı aşkın süredir Türkiye’de hizmet vermekte olan OT/VT alanında kendini kanıtlamış ve sektöründe öncü bir çok kurumsal firmanın tercihi olmuş Anatolia-CARETTA yazılımı oluşturmaktadır.
Karkas Et Otomasyonu
 

Anatolia yazılımları, işletme süreçlerinin gerçekçi takibini amaçlar ve işletmenin çok daha verimli çalışması felsefesi ile sahada birebir tecrübe ile geliştirilmiş bir altyapı sunar. Çıkış noktasındaki tecrübeler, Otomatik Tanıma / Veri Toplama kökenine dayandığından her tip POS ve Satış Noktası Sistemleri, WEB çözümleri ile de komple Entegre Satış Sistemleri, Sahadan Otomatik Veri Toplama, Barkodlu Sistem Ürünleri, Elektronik Kantarlar, Elektronik Üretim Makineleri, PLC Kontrollü Sistemler v.b. bir çok Otomasyon Ürününün kullanımını altyapısında standart olarak desteklenmektedir. Yazılım Altyapısı Kimyadan – Sağlığa, Restauranttan – Markete, Zincir Mağazalardan – Toptana, Üretimden – Depoya, Kozmetikten – Gıdaya, Mobilyadan – Tekstile, Nalburiyeden – Hediyelik Eşyaya, İnşaattan-Perakendeye kadar birçok sektörde aynı altyapı ile çok hızlı uyarlanabilen ve telefonda bile çok rahat destek verilebilen bir sistem olduğu saha tecrübeleri ile sabittir. En önemli özelliklerinin başında "Kolay Kullanım” gelir. Bununla beraber ihtiyaç ne kadar ise o kadar fonksiyonun parametrik olarak kullanıma açılabiliyor olması ayrı bir uzmanlığıdır. Anatolia yazılımları, İşletme Yönetimi konularında içerdiği yüzlerce hazır fonksiyon ve her gün eklenen yenileri sayesinde ileride duyulabilecek her tip ihtiyacı da karşılayabilecek ve tıkanmadan genişleyebilecek bir sistem çözümü sunmaktadır. Bu sayede, sil baştan yeniden sistem kurmak gibi her gün bir çok işletmede yaşanan ciddi bir sıkıntı ortadan kalkmaktadır. Teknolojik Altyapısında ve Geliştirme Platformu olarak Microsoft ürünleri kullanılmıştır, Windows İşletim Sistemi ile uyumda ve performans için bu seçimin son derece doğru olduğu yaşanan tecrübeler ile doğrulanmıştır.
 
 

 
 
 

Özel Kesimhane ve Tebliğ Uyumlu Otomatik Etiketleme Sistemi Başlangıç Paketi 

  • Bakanlık resmi sisteminden ve/veya Excel/PDF/Metin vb. Elektronik Veri’lerden toplu Küpe No’larını aktarabilme özelliği ve Otomatik Mal Cinsi bazında ‘Keşim Fişi’ kayıtlarını oluşturabilme,
  • Fiş kayıtlarından, tek bir tuşla, hem karkas hem sakatat etiketlerini akıllı ayrım ile topluca ve otomatik olarak veya seçime bağlı tek tek basabilme. (Etiket tasarımları; Küçük ve Büyük Baş Karkas Et Etiketi ve her birinin altında sakatatlar için kendinden yapışkanlı Bağırsak, Dalak, Deri, İşkembe, Karaciğer, Kelle, Kalp, Paça, Takım Etiketlerinin toplu veya ayrı ayrı oluşturulabilmesi seçenekleri ile sunulmaktadır.)
  • Üretici, Mal Cinsi, Tarih, Küpe No vb kriterler bazında ihtiyaç olabilecek sorgu ve raporları alabilme,
  • Karkas Et Etiketleri : Özel bir sentetik malzemeden, Teknik Barkod bünyesinde uzun Ar-Ge süreçleri ile geliştirilmiş, Gıda temas uygunluğu olan etiketlerdir ve sistem için idealize edilmiştir. Bu etiketlerin basımında kullanılan Etiket Yazıcısı da Saha Tecrübeleri ve Optimum Performans kriterleri ile seçilmiştir.
Sistem Bileşenleri ve Paket İçeriği
* ANATOLIA Özel İş Süreçleri Yönetim ve Otomasyon Yazılımı ** Sunucu ve Kullanıcı Lisansları (1+2 Kullanıcı) * Kurulum, Uyarlama, Eğitim, Destek Hizmetleri ** Yerinde kurulum ve çalışır halde teslim, kullanım eğitimleri, ** Etiket ve Çıktı tasarımlarının işletmeye özelleştirilmesi, ** Çalışır halde teslim sonrası, 3 ay sınırsız internet ve telefon ile idame desteği. * Endüstriyel Barkod Yazıcı (Özel Karkas Etiketleri için) * Masaüstü Barkod Yazıcı (Kendinden Yapışkanlı Sakatat Etiketleri için) * Lazer Barkod Okuyucu * Karkas Et Etiketi – Özel Üretim * Sakatat Etiketi – Sentetik Yapışkanlı Etiket – Özel Üretim * 110mm x 300mt Wax Resin Ribbon

Otomatik Küpe No Kayıt Kontrol ve Dökümantasyon Paketi 

  • 1.Opsiyonda sunulan özelliklerin tamamına ilave olarak, * Toplu aktarım ve/veya Manuel giriş ile Üretici, Tarih, Mal Cinsi, KüpeNo vb. bazında ‘Kesime Kabul Fişi’ oluşturabilme, * Barkodlu Küpeleri okutmak veya manuel elle giriş için ‘El Terminali’ kullanımı, Online ‘Kesim Fişi’ oluşturma. * ‘Kesim Fişi’ içerisindeki KüpeNo’larını onaylı ve onaysız olarak otomatik ayırt edebilme, fiş içerisinden onaysızlar raporunu/dökümünü alabilme, * Sadece onaylılar için seçimli/toplu etiket bastırabilme. İsteğe Bağlı diğer etiketleri bastırabilme. * Otomatik hatalı giriş düzeltme ve/veya görüntüleme fonksiyonları, * Özel Formatlı, Çeki Listeleri ve Kesim Fişi Çıktıları Yazdırabilme, * Özel Sorgu, Performans Raporları, Toplu Listeler, Analizleri sistemden alabilme.
Sistem Bileşenleri ve Paket İçeriği
* ANATOLIA Özel İş Süreçleri Yönetim ve Otomasyon Yazılımı ** Online El Terminali İletişim Modülü (Otomatik Kesim Fişi Oluşturma) ** Sunucu ve Kullanıcı Lisansları (1+3 Kullanıcı) * Danışmanlık, Kurulum, Uyarlama, Eğitim, Destek Hizmetleri ** Yerinde kurulum ve çalışır halde teslim, kullanım eğitimleri, ** Etiket ve Çıktı tasarımlarının işletmeye özelleştirilmesi, ** Çalışır halde teslim sonrası, 3 ay sınırsız internet ve telefon ile idame desteği. * JrAnatolia EL TERMİNALİ YAZILIMI * Özel Üretici bazlı ve Barkodlu Küpe No Kayıt fonksiyonları ve Online Aktarım. * Endüstriyel Barkod Okuyuculu El Terminali (Islak Zemin Kullanımına Uygun) * Endüstriyel Barkod Yazıcı (Özel Karkas Etiketleri için) * Masaüstü Barkod Yazıcı (Kendinden Yapışkanlı Sakatat Etiketleri için) * Lazer Barkod Okuyucu * Karkas Et Etiketi – Özel Üretim * Sakatat Etiketi – Sentetik Yapışkanlı Etiket – Özel Üretim * 110mm x 300mt Wax Resin Ribbon

Otomatik Üretim, İleri Seviye Stok Yönetim ve Sevkiyat Paketi 

  • 2.Opsiyonda sunulan özelliklerin tamamına ilave olarak, * KüpeNo, Mal Cinsi, Üretici, Tarih bazlı İleri Seviye Stok Takibi ve İzleme & Depo Yönetimi * ‘Kesim Fişi’ne bağlı koşul tanımlama ile tamamen otomatik ‘Üretimden Giriş’ kayıtlarının sistem tarafından oluşturulabilmesi. * Tüm Karkas Et ve Sakatat stoklarının hem genel hem de Mal Cinsi, KüpeNo, Üretici, Kesim Tarihi vb detaylar ile izlenip takip edilebilmesi, raporlanıp sorgulanabilmesi, * Akıllı Barkod Etiket ve ‘El Terminali’ kullanımı ile otomatik veya Manuel ‘Sevk’, ‘Satış’, ‘Fire’/’İmha’, ‘Transfer’, ‘İrsaliye’ kaytıları oluşturulabilme. Bunların, işletmeye özel tasarımla çıktılarını alabilme, * Otomatik ‘Kesim Hizmet Fişi’ oluşturabilme, * ‘Kesim Hizmet Fişi’, ‘Kesim Fişi’, ‘İrsaliye’ vb. ihtiyaç olan verilerin Mevcut Muhasebe Yazılımına kullanıcı kontrollü otomatik aktarım olanağı,
Sistem Bileşenleri ve Paket İçeriği
* ANATOLIA Özel İş Süreçleri Yönetim ve Otomasyon Yazılımı ** Sunucu ve Kullanıcı Lisansları (1+4 Kullanıcı) ** Online El Terminali İletişim Modülü (Otomatik Kesim Fişi Oluşturma) ** Anatolia-WebOnline OtoProses Sistemi (Otomatik Üretim Kayıtları oluşturma) ** İleri Seviye Stok Yönetim ve Sevkiyat Sistemi * Danışmanlık, Kurulum, Uyarlama, Eğitim, Destek Hizmetleri ** Otomatik Proseslerin işletmeye özel geliştirilip – tanımlanması, ** Yerinde kurulum ve çalışır halde teslim, kullanım eğitimleri, ** Etiket ve Çıktı tasarımlarının işletmeye özelleştirilmesi, ** Çalışır halde teslim sonrası, 3 ay sınırsız internet ve telefon ile idame desteği. * JrAnatolia EL TERMİNALİ YAZILIMI (3 Adet El Terminali için) * Özel Üretici bazlı ve Barkodlu Küpe No Kayıt fonksiyonları ve Online Aktarım. * Endüstriyel Barkod Okuyuculu El Terminali (Islak Zemin Kullanımına Uygun) * Endüstriyel Barkod Yazıcı (Özel Karkas Etiketleri için) * Masaüstü Barkod Yazıcı (Kendinden Yapışkanlı Sakatat Etiketleri için) * Lazer Barkod Okuyucu * Karkas Et Etiketi – Özel Üretim * Sakatat Etiketi – Sentetik Yapışkanlı Etiket – Özel Üretim * 110mm x 300mt Wax Resin Ribbon
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.