CMYK Baskı Sistemi

17-02-2018 21:52
CMYK Baskı Sistemi
CMYK Baskı Sistemi
CMYK, baskı dilinde 4 temel rengin kısaltmasıdır (Cyan, Magenta, Yellow, Black) ve bu renkler ana renklerdir. Bu renkler tram yöntemi ile baskıda üst üste gelerek diğer ara renkleri oluşturmaktadır. Teoride üç rengin karışımının siyahı oluşturması gerekirken, pratikte bu durum böyle değildir. Üç rengin mürekkepleri yeterli renk şiddetini sağlamadıklarından detayları oluşturmada siyah önemli bir renktir. Siyah renge "K” isminin verilmesi de bu yüzdendir. "K” aslında ingilizcedeki "KEY” yani anahtar kelimesinin baş harfidir yani baskıda K anahtar renktir ve görüntü kalitesini, resimlerdeki hatları siyah sayesinde belirginleştiririz. Renkleri her zaman CMYK karışımından almayabiliriz. Gerektiği durumlarda SPOT renkler dediğimiz hazır mürekkepleri kullanarak yaptığımız baskılarda sonuç daha net ve parlak olur.

CMYK, RGB ve Spot Renk
Kırmızı, Yeşil ve Mavi (RGB) renkler dijital kameralar, tarayıcılar ve monitörlern yansıtığı renkleridir. Bilgisayar ve televizyonları üzerinde bu ana renkler kullanarak ışığı yansıtırlar. RGB renkler parlak görünür.
 
 
RGB Renk
RGB renkler ışıksal olarak görünürler. RGB kırmızı, yeşil ve mavinin karışımı ile elde edilir. Kırmızı, yeşil ve maivinin eşit olarak karışımı (R255, G255, B255) beyaz rengi oluşturur. Üç rengin yoğunluğu ise (R0, G0, B0) siyah rengi oluşturur. Grafik tasarım uygulamalarında RGB renkler kullanmak baskıda doğru sonuçları göstermeyecektir.
 
 
CMYK Renk
CMYK Mavi, Kırmızı, Sarı ve Siyah renkler matbaacılıkta temel olarak kullanılan renk karışım yöntemidir. Baskı sisteminden Cyan, Magenta, Yellow diğer renklerin bütün tonları elde edilir. Üç rengin tam karışımında siyah elde edilir. Siyah renk istenilen koyuluğu vermediği için ekstradan siyah renk (K) eklenmiştir. Siyah "K” ile ifade edilmesinin neden "Key” anahtar renktir olmasıdır. Görsellerdeki kontraslığı yansıtmasında büyük bir rol oynamaktadır.
 
 
Spot Renk (Pantone Renkler)
Pantone renkler baskıda CMYK mantığı ile oluşturulmaz. Bu renklere ilave olarak ya da yalnız basılabilir. Pantone renkler özellikle rengin değişmesinin istenmediği kurumsal kimlik çalışmalarında tercih edilir. Renklerin ortak evrensel lisanı olarak tanımlanabilir. Pantone Colour Formula Guide 1164 tire renk içeren ve her rengin ofset baskı sisteminde nasıl elde edileceğini karışım formülleriyle veren bir renk kataloğudur. Bu 1164 rengi hem parlak (Coated) hem de mat (Uncoated) olarak ayrı ayrı göstermektedir. Pantone renk ifade edilirken renginin mat veya parlak bölümden seçildiğini belirtmek için renk numarasının sonuna U ve C harferi eklenmektedir. Her bir karsılığı Pantone numarası mevcuttur ve her rengin altında formülü yazılıdır.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.