Barkod Yazıcılar Nasıl Çalışır ?

17-02-2018 23:32
Barkod Yazıcılar Nasıl Çalışır ?
Barkod yazıcılar, teknolojik olarak aynı cihazlar olarak bilinseler de aslında birbirlerinden ayrı özelliklerle donatılmış yazıcılardır. Barkod yazıcılar Endüstriyel ve Ofis ortamlarında kullanılabilecek modellerden oluşur. Barkod yazıcılar, hızlarına, yazıcı kafa genişliklerine, çözünürlüklerine (dpi), endüstriyelliklerine ve daha pek çok özelliklerine göre sınıflandırılmışlardır. Yazıcılar, çoğunlukla rulo şeklinde üretilmiş etiketler veya karton malzemelere baskı yapmaya uygun tasarlanmıştır, fakat katlamalı (fan folded) etiketlere de baskı yapılabilmesi de mümkün olabilmektedir.
 
Baskı Teknikleri
Barkod yazıcılar, yazıcıyı oluşturan en önemli bileşenlerinden biri olan Yazıcı Kafa (Print Head) vasıtasıyla baskı yapar. Yazıcı kafa üzerinde, toplu iğne ucu büyüklüğünde yüzlerce ısı hücresi bulunur. Baskı sırasında bu ısı hücreleri aktif hale geçer ve ısıyı, baskı yapılacak malzeme üzerine transfer ederler. Barkod yazıcılarda, iki çeşit baskı tekniği bulunmaktadır, Direkt Termal ve Termal Transfer. Şayet baskı yapılacak etiket, termal özellikli bir etiket olacaksa (yüzeyi ısıya karşı duyarlı) mürekkep şeridi (ribon) kullanılmadan, ısıyı direkt etiket üzerine aktararak, termal etiketin ısıyla karartılması yoluyla baskı alınmış olur. Termal etiketler, ısıyla aktive olduğundan, raf ömürleri kısadır ve etiket basılıp, ürüne yapıştırıldıktan sonra, zaman içerisinde güneş ışığına maruz kaldığında, etikette sararma ve baskılarda kaybolma meydana gelir. Bu durumların önüne geçme ve daha uzun ömürlü etiket kullanmak için, termal transfer baskı tercih edilir.  Termal Transfer baskı tekniğinde, Ribon adı verilen mürekkep şeritleri kullanılır. Ribon, bir yüzü balmumu/reçineli mürekkep emdirilmiş çok ince Polyester film malzemedir. Aşağıdaki çizimden de anlaşılacağı üzerine, yazıcı kafanın yaydığı ısıyla, ribon üzerindeki mürekkep eritilerek, etiket yüzeyine transfer edilir. Termal transfer baskı yöntemiyle basılmış etiketlerin raf ömürleri ve baskı dayanıklılığı süreleri, termal baskıya göre çok uzundur. Barkod basımında kullanılan diğer teknolojileri, avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte " Neden Termal Transfer Baskı ? "yazımızda detayı inceleyebilirsiniz.
 
Neden Barkod Yazıcı Kullanılır ?
Dot-matrix , InkJet veya Lazer yazıcılar ile barkod basılabilme imkanı, uygun bir yazılım ile veya kullanmakta olduğunuz yazıcının Barkod basabilme yeteneği var ise bu işi yapabiliyor olmanız mümkün. Fakat getirdiği maliyet ve iş kaybını göze almanız gerekiyor. Peki neden ? DotMatrix yazıcı ile basabileceğiniz barkodlar yazıcının pin sayısı ne olursa olsun Barkod okuyucuların okuyabileceği kalitede ve yoğunlukta olmayacaktır, bunun yanında yazıcının baskı hızı bir barkod yazıcının hızına ulaşamayacaktır, aynı durum Inkjet yazıcılar içinde geçerlidir. Lazer yazıcılar ile çok güzel kaliteli barkodlar yazabilirsiniz, ancak bir iki adet gibi etikete ihtiyacınız olduğunda, bir tabaka kağıt harcamış olursunuz. Kağıt, Lazer yazıcıda çok yüksek ısıdan geçtiği için yapışkanı akma yapabilir ve yazıcınıza zarar verebilir, ayrıca tabaka üzerindeki etiketlerden birisi sıyrılıp yazıcınızın mekanik aksamı veya toner ünitesine yapışabilir ki, buda yazıcıya yeni takmış olduğunuz bir toneri çöpe atmanız anlamına gelir. Bu tüm standart yazıcılar için geçerlidir. Özel uygulamalarınız için Polietilen, Polipropilen, Polyester gibi film etiketlere baskı yapabilmeniz mümkün değildir. Zor şartlara dayanabilen, farklı yapışma mukavemetlerine sahip alternatifler olmadığı gibi, her biri birbirinden farklı bilgiler içeren etiketlerde bu baskı işlemini hatasız ve minimum etiket sarfiyatıyla yapmanız gerekebilir. İşte bu yüzden barkod yazıcı kullanımı zorunlu olmuştur.
 
 
 
Ribon'la (Mürekkep Şeridi) Baskı Yapmanın Faydası Nedir ?
Direkt termal baskıda kullandığınız etiket; güneş ışığı, spot ışıklar, nem, ısı, ve dış ortamlardan etkilenebileceğinden dolayı zamanla kararır ve üzerindeki yazılar ve barkodlar okunamaz duruma gelir. Ayrıca termal etiketlerin kısa raf ömürleri bir sorun teşkil edebilir, çünkü etiket kullanılmadığı uzun zaman içerisinde bile özelliğini yitirebilir. Termal etiketler yüksek hızlı baskılarda yazıcı kafaya zarar verebilir. Etiketin üzerinde renkli bir alan var ise bu işi daha hızlandırır. Oysaki Ribon bir nevi yazıcı kafa koruyucu görevini yaptığı için etiket üzerindeki yapışkandan, boyadan ve tozdan yazıcı kafayı koruyacaktır. Böylece yazıcı kafa ve etiketleriniz daha uzun ömürlü olacaktır.
 
 

Barkod Yazıcı Bağlantı Şekilleri
Barkod yazıcıları bilgisayar sisteminize Seri (RS-232 veya RS-422), paralel, USB, Ethernet, Twinax veya Coax bağlantı şekilleri ile entegre edilebilir. Ancak barkod yazıcıların tamamı bu bağlantı şekillerinin hepsini birden ihtiva etmez veya desteklemez. Belirtilen bu bağlantı şekilleri yazıcının marka ve modeline göre seçenek olarak sunulmuştur. Genellikle yeni nesil yazıcılarda USB ve Seri bağlantı arabirimleri standart olup diğerleri opsiyoneldir. Barkod yazıcılar kişisel bilgisayarların (PC) dışında çok kullanıcılı sistemlere (AS-400, Unix vb.) de adapte edilebilir. Etiket üzerinde çok fazla resim alanı, özel yazı tipleri, semboller yazdırmak seri iletişim ile zaman aldığından, USB bağlantı veri gönderim hızından dolayı daha çok tercih edilmektedir. Barkod basım programları Barkod yazıcılar beraberinde ücretsiz fakat kısıtlı kullanım sağlayan etiket basım programı ile birlikte gelebilir. Bu programlar basit etiket tasarımlarınızı hazırlayıp daha sonradan hazırlamış olduğunuz tasarımları çağırarak istenilen miktarlarda yazdırılmasını olacak sağlarlar. Daha profesyonel uygulamalar için ayrıca bir etiket tasarımı temin edilebilir. Bir ticari program kullanıyorsanız programınızın imkan verdiği ölçülerde de etiket tasarımı hazırlayarak etiket yazdırılabilmektedir. Bunu için yetkili program satıcısı veya destek elemanı ile görüşmeniz gereklidir. Mevcut ticari yazılımınız yada işletmenizde kullanmakta olduğunuz ERP sisteminiz ile entegre çalışacak bir arayüz isterseniz, bu konuda satış ekibimizle temasa geçip yazılım ürünlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz.
 
Barkod Yazıcı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Bir barkod yazıcı satın almadan önce veya satın alma aşamasında aşağıdaki sorulara yanıt bulmanız faydalı olacaktır. Bu bilgiler doğrultusunda doğru bir seçim yapabilirsiniz.
• Neyi etiketliyorum ? Niye ?
• Etiketin ne kadar dayanmasını istiyorum ?
• İstediğim etikete baskı yapabiliyor mu ?
• Etiket hangi şartlarda dayanmalı ? (ısı, ışık, yağmur, nem, kimyasal maddeler, yağ, kir, toz,…)
• Yazıcı uygulamalarım için ne çeşit yazılıma ihtiyacım var ?
• Bağlantı imkanları ? (Seri, Paralel, USB, Twinax, Coax, Ethernet)
• Etiket nasıl yapıştırılacak ?
• Hangi aralıklarla ve kaç etiket basmalıyım ?
• Tekrar yazılması gereken etiketleri nasıl bastırabilirim ?
• Hangi hızda baskı yapmalıyım ?
• Etiket hangi ebatlarda olmalı ?
• Ne çeşit bir baskı çözünürlüğüne ihtiyacım var ?
• Ne yazdıracağım ? (barkod, sembol, grafik, yazı, 2 boyutlu barkod)
• Etiket basmak diğer operasyonları etkileyecek kadar kritik mi ?
• Gelecekteki ihtiyaçlarımı karşılayacak mı ?
• Eğitim, bakım, hizmet nasıl ?
• Başka teknik özellikleri var mı ? seçenekleri neler ? (sıyırıcı, sarıcı kapasitesi, kesici, ekstra hafıza, kullanım kitapçığı, vb.)
Arzu ederseniz bütün bu sorulara hem birlikte cevap bulalım hemde fiyat/performans açısından en uygun yazıcıyı biz sizin için seçelim. Size çok yakınız…
 
Ne Tür Etiket Kullanmalıyım ?
Kullanım alanına göre etiket tipini seçmeniz gereklidir. Ürünleriniz stoklarda, raflarda uzun süre kalmıyor, dış ortamlarda çevresel koşullara maruz kalmıyorsa Termal bir etiket kullanabilirsiniz. Fakat tam tersi bir durum söz konusu ise, yüksek ısı, ışık, yağmur, nem, kimyasal maddeler, yağ, kir, toz vb. şartlara uygun Termal Transfer (şerit ile) baskı yapabileceğiniz etiketleri tercih etmeniz gereklidir. Tercih ettiğiniz etiket ne olursa olsun yazıcınızı uygun nitelikte olmasına dikkat edilmelidir. Bu konu için destek almanızda fayda vardır.
Uzman satış ekibimiz bütün bu sorularınıza yanıt vermekten mutluluk duyar.
 
Yıkama Talimatı Yazdırabilir miyim?
Barkod yazıcınız yıkama talimatı yazdırmak için uygun ise yıkamaya dayanıklı bu iş için uygun nitelikteki kumaş rulolarından ve yıkamaya dayanıklı şerit (ribon) tedarik ederek kendi bünyenizde imal edebilirsiniz. Faydaları şu şekilde sıralayabiliriz ;
  • • Dilediğiniz zaman ,istediğiniz miktarda baskı
  • • Kendinizin istediği tasarımda etiket basabilmek
  • • Üretim tarihi ,seri numarası basabilmek
  • • Barkod basabilmek. Termal kafaya zarar veren etiket ve etkenler satın almış olduğunuz barkod yazıcının yazıcı kafalası garanti kapsamında değildir. Yazıcı kafalar bir sarf malzemesi olup genişlik ve çözünürlüklerine göre ayrı fiyatlandırılırlar. Yazıcı kafaların üretici firma tarafından verilen belirli bir kilometre ömürleri vardır. Yazıcı kafaların belirtilen kilometre kadar kullanılması bazen mümkün değildir, fakat daha fazla kullanılması da mümkün olabilir.
Yazıcı kafanın ömrünü belirleyecek etkenler aşağıda belirtilmiştir;
• Kötü kaliteli etiketler,
• Yüksek derece ısı ile baskı yapmak,
• Etiket üzerinde gözle görülemeyen kağıt tozları,
• Renkli termal etiketlerde uygun olmayan boya,
• Uygun kalınlık ve gramajda kağıt kullanmamak,
• Yazıcı kafası temizliğinin yapılmaması,
• Yazıcı kafa temizliğini yaparken sert cisimler kullanmak (Tornavida, bıçak, cımbız, vb.),
• Uygun olmayan temizleme malzemeleri (Tiner, kolonya vb.) kullanmak.
 
Termal Kafa Temizliği Nasıl Yapılır ?
UYARI:
1- Bu işlemlerin yazıcı kapalı iken yapılmasına dikkat edin.
2- Yazıcı kafaya kesinlikle sert bir cisimle müdahale etmeyin (tornavida, maket bıçağı, vb.)
3- Temizleme işlemi için kesinlikle su ve içinde su karışımı olan sıvılar kullanmayın.
4- Yazıcının plastik aksamlarının temizliği için kesinlikle Tiner ve bunun gibi yakıcı sıvılar kullanmayın.
5- Elinizde bulunan bir yüzük, takı vb. cisimler yazıcı kafaya zarar verebilir. Yazıcınızdan daha iyi verim alabilmeniz için belirli dönemlerde bakım ve temizliğinin yapılması gerekmektedir. Bu işlem için yapılması gereken işlemler ve kullanılacak malzemeler aşağıda sıralanmıştır.
Gerekli malzemeler : Yumuşak uçlu bir fırça Pamuk Iso-propil alkol
Temizleme işlemi : Yazıcıyı kapatın. Koruyucu kapağı açın. Yazıcı kafa anahtarını çevirerek yazıcı kafayı yukarı kaldırın. Etiket ve ribonu çıkartın.
Şekilde görüldüğü gibi yazıcı kafa üzerinde bulunan bakır kaplamalı bölgesi bir miktar pamuk üzerine az miktarda alkol dökerek temizleyin.
Aynı şekilde etiketi süren kauçuk merdaneyi temizleyin.
Fırça ile yazıcınızın içinde toplanan tozu temizleyin.
Etiket ve ribbon’u yükleyerek baskıya devam edin.
Not : Yazıcınızın dış temizliğini nemli bir bez ile yapabilirsiniz.
 
 
 
 
 

 

Barkod Yazıcılarda En Sık Karşılaşılan Sorunlar
 
UYGUN OLMAYAN ISI AYARLARI VE BASKI HIZLARI

 
« 
Bir barkod sembolünün bir okuyucu tarafından tanınabilmesi için, koyu renkli çubuklar ile açık alanlar arasında yeterli kontrast bulunmalıdır. Barkodu oluşturan siyah barlarda herhangi bir dağılma görünüyorsa ve çubuklar çok kalın şekilde basılmışsa, bunun nedeni yazdırma hızının çok yavaş olması veya ısı ayarlarının çok yüksek olması olabilir. Beyaz boşluklara karışan çubuklar, barkodun okunmasını engelleyecektir. Bu durumda yapılması gereken 2 seçenek vardır; Isı derecesini düşürmek yada hızı arttırmak. Barkod yazıcılarda uygun hız ve sıcaklık ayarları, yapılan bir kaç denemeden sonra ortaya çıkar. Bu ayarlar yapılırken, yazıcı hızını düşüğe ayarlamak yazıcı kafa ömrünü arttırmak açısından daha önemlidir. Baskı hızını, bizi tatmin edici bir hıza ayarladıktan sonra ısı ayarlarının yapılıyor olması, yazıcı kafadaki yıpranmayı azaltacağından yazıcı kafasının daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
 
 
 
 
 

 


 
« 
 Buna karşılık, barkod çubukları soldaki gibi, soluk ve silik görünüyorsa, ısı ayarını arttırmak veya yazdırma hızını yavaşlatmak bu kalitesiz baskı sorununu çözecektir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


BAKIM GEREKTİREN YAZDIRMA SORUNLARI 
 
 
« 
Barkodlarınızın her yanına dağılmış "beyaz lekeler" fark ederseniz, bu tozlu bir silindirden kaynaklanıyor olabilir. Kauçuk merdanelerdeki toz ve yapışkan kalıntıları nedeniyle dikey gri çizgiler de görülebilir. Bu sorunları önlemek için etiket yazıcınıza düzenli bakım ve temizlik yapılması önerilir. Bu durumlarda yazıcı kafanın ve kauçuk merdanelerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Aşırı pisliğin temizlenmesi için basınçlı hava kullanılabilir veya izopropil alkol ile yazıcı kafa yüzeyi doğrudan bir pamuk ile temizlenebilir. Tozlanan ve etiket yapışkanlarıyla kirlenen kauçuk merdanelerin temizliği ise, yerinden sökülerek ılık suyla sıvı el sabunu kullanılarak temizlenir. Bu tür durumlarda yazıcınızın bakımı ve temizliğini yaptırmak üzere sitemizden teknik servis paketi satın alabilirsiniz.
 

 
 
 
 
 
 
 

YAZICI KAFA DOT YANIĞI 
 
 
« 
Yazıcı kafası, termal transfer yazıcının sarf malzemesidir ve gerekirse temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Etiketinizde, beyaz çizgileri fark ederseniz, yazdırma kafasını derhal değiştirmenin zamanı gelmiştir. Mutlaka stoğunuzda yedek bir baskı kafası olması gerekir. Yazıcı kafası üreticilerinin kafa ömrü tahminlerini daima gözden geçirdiğinizden emin olun. 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
KIRIŞIK RIBON SORUNLARI
 
 
« 
Kırışmış bir ribon, baskıda, baskı boyunca çapraz çizgilere neden olur ve barkodlarda boşluklara neden olur. Unutmayın, bir barkodun bir okuyucu tarafından okunacak koyu renkli çubukların ve açık alanların kontrastı olmalıdır. Yazdırmada küçük boşluklar olsa bile barkodun okunmasını bozacaktır.
Ribonun kırışmasını önlemek için düzgün takıldığından emin olun. Çoğu termal yazıcıda baskı kafası muhafazasında basınç ayarlama çubukları bulunur. Düzgün olmayan boşluklar ve çubuklardan gelen basınç, ribon kırışmaları oluşturabilir.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

RIBON VE ETİKET UYUMSUZLUĞU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Yazıcınızı Arızalara Karşı Nasıl Korursunuz ?
• Yazıcınızı sağlam düz bir zemin üzerine kurunuz.
• Elektrik arızalarına karşı korumak için toprak hattı bulunmayan enerji kullanmayınız.
• Mümkünse güç kaynağına bağlayınız.
• Bağlantı kablolarına çıkartırken veya takarken mutlaka yazıcıyı kapatınız.
• Temizlik işlemi yaparken mutlaka yazıcıyı kapatınız.
• Yazıcıyı tozdan, nemden, yüksek ısıdan koruyunuz.
• Dar ve sıkışık ortamlarda kullanmayınız.
• Yazıcının üzerinde sıvı dolu kaplar (çay bardağı, fincan vb.), saksı, içi küçük metal dolu kaplar (toplu iğne, ataş vb.) bulundurmayınız.
• Kablolara ıslak elle dokunmayınız.
• Yetkili servis elemanı dışında müdahale yapmayınız.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.